Výnimočne chutná a zdravá šťavnatá mrkvová torta s lieskovými orieškami poteší milovníkov výdatných koláčov - samozrejme bez lepku, bez laktózy a bez bieleho cukru.
Suroviny:
400g mrkva
150g pražené lieskové orechy
80g roztopený kokosový tuk
70g kokosový cukor
60g erythritol
50g mandľová múka
50g ryžová múka
6 ks Vajíčka M
1 ks Bio citrón
1 ČL sóda bikarbóna
1 ČL bezlepkový kypriaci prášok do pečiva
1/2 ČL mletá škorica
Na ozdobu:
Marhuľový lekvár
Horká čokoláda
50g pražené lieskové orechy
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180°C. Tortovú formu obložíme papierom na pečenie. Na jemnom strúhadle nastrúhame citrónovú kôru. Prekrojíme na polovicu a vytlačíme šťavu. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu pridáme k mrkve a zamiešame.
2. Z lieskových orechov 150g rozmixujeme (pomelieme) a 50g nahrubo posekáme (odložíme na ozdobu). V mise premiešame obidva druhy múky so sódou bikarbónou a práškom do pečiva.
3. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Najprv vyšľaháme tuhý sneh z bielkov so štipkou soli. Potom žĺtka vymiešame s kokosovým cukrom a erythritolom do peny.
4. K vyšľahaným žĺtkom postupne pridáme nastrúhanú mrkvu s citrónom, pomleté lieskové orechy, mletú škoricu, roztopený kokosový tuk, zmiešanú zmes múky, ktorú sme si pripravili na začiatku. Varechou premiešame.
5. Nakoniec pridáme vyšľahané bielka. Teraz už len zľahka niekoľkými menšími pohybmi vymiešame do homogénnej hmoty, bez hrudiek.
6. Takto pripravené cesto vylejeme do vopred pripravenej papierom vystlatej tortovej formy a pečieme pri 180°C asi 40 - 45 minút. Skúšame špajlou, či je dopečený.
7. Upečený korpus necháme vychladnúť, odstránime papier na pečenie. Po vychladnutí potrieme marhuľovým lekvárom a ozdobíme roztopenou čokoládou a nasekanými orieškami.
8. Môžeme podávať s vanilkovým krémom (vanilkové šodó). Dobrú chuť.