Vyskúšajte bezlepkové jablkovo jahodové pité, obľúbený koláčik, ktorý sa hodí najmä do jesenného obdobia.
Budeme potrebovať:
rozpis na plech 26x36 cm
Cesto:
500g Naturbit Mimen bezlepková múčna zmes na sladké cesto
150g bezlaktózové maslo
2PL Erytritol sladidlo
2-4 PL studenej vody
Plnka:
1,5 kg jabĺka
500g jahody
2ČL mletá škorica
Erytritol sladidlo (množstvo podľa kyslosti jabĺk)
hrsť pomletých orechov
2. Najprv urobíme jablkovú náplň, jablká očistíme a postrúhame. Pridáme eritritol, škoricu, zamiešame a odložíme bokom.
3. Do misky si nasypeme Naturbit Mimen bezlepkovú múčnu zmes na sladké cesto, pridáme na menšie kúsky pokrájané zmäknuté maslo.
Vypracujeme vláčne cesto. Zo začiatku je trošku drobivé, ale dá sa spojiť. Ak by sa veľmi mrvilo, alebo by bolo cesto veľmi tuhé pridávame po lyžiciach studenú vodu, potom ho ešte vymiesime na pracovnej doske jemne posypanej múkou, vypracujem na vláčne, trošku lepkavé cesto, ktoré zabalíme do folie a necháme postáť 20-30 minút v chladničke.
4. Rúru si dáme predhriať na 180 stupňov. Cesto rozdelíme na dve polovice.
5. Jedno cesto vyvaľkáme na múkou posypanom papieri na pečenie, keď je vyvaľkané na rozmer plechu, tak ho vložíme do plechu.
6. Na cesto rozotrieme nachystanú jablkovú náplň.
7. Posypeme mletými orechmi a na to poukladáme tesne vedľa seba posekané jahody.
8. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a narežeme úzke pásiky, ktoré ukladáme striedavo na koláč tak, aby sme vytvorili mriežkovaný vzor.
9. Pečieme pri 180°C doružova, cca 25-30 minút.
Prajem dobrú chuť! :)