Najjednoduchší bezlepkový biely chlieb, a navyše výborný, ktorý aj po niekoľko dní zostane mäkký. Príprava je naozaj rýchla a jednoduchá, kto ju raz vyskúša bude ju robiť stále, aj keď doteraz nikdy chlieb nepiekol.
- Najprv si dáme zohriať rúru na 180°C. Pripravíme si ingrediencie.
Budeme potrebovať:
250g Szafi Free Zmes múky na biely mäkký domáci chlieb
3g Himalajská soľ
30g 100% čerstvo vytlačená citrónová šťava, alebo 20g 6% biely vínny ocot
280g vlažná voda
1 + 1g kokosový olej na potretie
2. Do 280g vlažnej vody pridáme citrónovú šťávu a soľ, miešame až kým sa neroztopí.
- Do misky si odvážíme múku a pridáme osolenú citrónovú vodu.
- Za stáleho miesenia (cca. 2 minúty) vypracujem cesto, ktoré nechám odpočinúť 10 minút.
- Kým cesto na chlieb odpočíva pripravíme si ďalšie cesto, takú istú akú sme robili na chlieb, tým rozdielom, že hotové cesto rozdelíme na 4 časti z ktorých na pomúčenej doske vytvarujeme žemle. Tiež nechám odpočinúť 10 minút, potom vrch potriem s kokosovým olejom.
- Cesto na chlieb preložíme na dosku vysypanú múkou, chvíľku miesime a vytvarujeme bochník.
7.Vrch potriem s kokosovým olejom.
- Natreté bochníky ukladáme na plech vystlaný papierom a dlaňou zľahka stlačíme.
- Chlieb pečieme pri teplote 180 stupňov 50 minút, znovu potrieme kokosovým olejom (kvôli krajšej farbe) a pečiem ďalej na 200 °C 10 - 15 minút.
Žemle pečieme 45 - 50 minút.
- Po upečení necháme chlieb aj žemle vychladnúť na mriežke.
- Až po vychladnutí krájame.